21 Best GK Questions for Assam Govt Exam | Read Fast, MCQ Assam GK

Post Content

GK Questions for Assam Govt. Exam

Important gk questions for Assam Govt Exam-


GK Questions for Assam Govt Exam
for competitive exams in India basically the Assam recruitment exam. It is based on SSC/ UPSC/ APSC/PCS/Railway/Defence etc Exam pattern. Another GK Questions for Assam Govt Exam, frequently visit jobisyour.com/gk-quiz.

GK Questions for Assam Govt Exam-

MCQ Assam GK-

1. Who established the “Barpeta Satra”?
(“বৰপেটা সত্ৰ” কোনে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল?)
a. Sankardev
b. Madhavdev
c. Baadula Ata das
d. Both A and B
Ans: b. Madhavdev

2. Which place is famous for gold jewelry?
(নিম্নোক্ত কোনটো ঠাই সোণৰ গহনাৰ বাবে বিখ্যাত?)
a. Jorhat
b. Barpeta
c. Sualkuchi
d. Both A and B
Ans: d. Both A and B

3. Which place in Assam is famous for Milk products?
(নিম্নোক্ত অসমৰ কোনখন ঠাই গাখীৰৰ সামগ্ৰীৰ বাবে বিখ্যাত?)
a. Jorhat
b. Jagiroad
c. Sarbhog
d. Barpeta
Ans: c. Sarbhog

4. Which place in Assam is famous for ‘Mobile theatre movement’?
(অসমত কোনখন ঠাই ‘ভ্ৰাম্যমাণ থিয়েটাৰ আন্দোলন’ৰ বাবে বিখ্যাত?)
a. Patshala
b. Jorhat
c. Cachar
d. Guwahati
Ans:  a.Patshala

5. Kanaklata and Mukunda Kakati were martyred at which police station?
(কনকলতা আৰু মুকুন্দ কাকতি কোনখন আৰক্ষী থানাত শ্বহীদ হৈছিল?
a. Gohpur
b. Goalpara
c. Patharughat
d. Sonitpur
Ans: a. Gohpur

6. Kumbhigram Airport is in which district of Assam?
(কুম্ভিগ্ৰাম বিমানবন্দৰ অসমৰ কোন খন জিলাত আছে?)
a. Cachar
b. Tinsukia
c. Duliajaan
d. Digboi
Ans: a.Cachar

7. Ahom ‘Maidams’ also known as the ‘Khujraho of Assam’ are located in which place?
(আহোম ‘ময়দাম’ নিম্নোক্ত কোনখন ঠাইত অৱস্থিত?)
a. Sonitpur
b.Charaideo
c. Dibrugarh
d. Shivsagar
Ans: Charaideo

8. ‘Kajalgaon’ is the district HQ of?
(কাজলগাওঁ কোন জিলাৰ মুখ্য কাৰ্যালয়?)
a. Darrang
b. Dhemaji
c. Dhubri
d. Chirang
Ans: d.Chirang

9. ‘Gurdwara Sikh temple’ the oldest sikh temple of Assam is located in
(‘গুৰুদ্বাৰ শিখ মন্দিৰ’- অসমৰ আটাইতকৈ পুৰণি শিখ মন্দিৰটো ক’ত অৱস্থিত?)
a. Bongaigaon
b. Namrup
c. Hazo
d. Dhubri
Ans: d. Dhubri

10.“Assam Match Factory” is located in?
(“অসম দিয়াচলাই ফেক্টৰী” ক’ত অৱস্থিত?)
a. Dibrugarh
b. Jorhat
c. Kamrup (M)
d. Dhubri
Ans: d. Dhubri

Also Read- Assam Geography GK

11. Where is the HQ of Assam petrochemical Limited?
(অসম পেট্ৰ’কেমিকেল লিমিটেডৰ মুখ্য কাৰ্যালয় ক’ত অৱস্থিত?)
a. Namrup
b. Duliajaan
c. Nagaon
d. Digboi
Ans: a. Namrup

12. Which is the oldest Medical College in Assam?
(নিম্নোক্ত কোনখন কলেজ অসমৰ আটাইতকৈ পুৰণি চিকিৎসা কলেজ?)
a. Guwahati Medical College
b. Assam Medical College
c. Jorhat Medical College
d. Silchar Medical College
Ans: b. Assam Medical College, Dibrugarh

13. The First university in Assam is?
(অসমৰ প্ৰথম বিশ্ববিদ্যালয়খন হৈছে?)
a. Guwahati University
b. Dibrugarh University
c. Tezpur Univesity
d. Cotton University
Ans: d. Cotton University

14. The second university in Assam is?
(অসমৰ দ্বিতীয়খন বিশ্ববিদ্যালয় হৈছে?)
a. Gauhati University
b. Dibrugarh University
c. Tezpur University
d. NOTA
Ansa. Gauhati University

15. Cotton Collage was established in?
(কটন ক’লেজ কিমান চনত স্থাপিত হৈছিল?)
a. 1886
b. 1876
c. 1901
d. 1947
Ans: c. 1901

16. Which place in Assam is called the “Scotland of Assam”?
(অসমৰ কোনখন ঠাইক “অসমৰ স্কটলেণ্ড” বুলি কোৱা হয়?)
a. Sonitpur
b. Nagaland
c. Haflong
d. Dima Hasoa
Ans: c. Haflong

17. There is a famous banana market in Darangiri of _______ district?
(Darangiri- বিখ্যাত কলৰ বজাৰখন কোনখন জিলাত অৱস্থিত? )
a. Chabua
b. Nagaon
c. Jorhat
d. Goalpara
Ans: d. Goalpara

18. In which year Railways came to Assam, with a meter gauge from Dibrugarh to Margherita?
(কোনটো বৰ্ষত ৰেলৱে অসমলৈ আহিছিল?)
a. 1853
b. 1860
c. 1881
d. 1900
Ans: c. 1881

19. The Kamrup district was divided into metropolitan and rural in the year?
(কিমান চনত কামৰূপ জিলাক মহানগৰ আৰু গ্ৰাম্য হিচাপে বিভক্ত কৰা গৈছিল?)
a. 2003
b. 1999
c. 2012
d. 2000
Ans: a. 2003

20. Which was the first high school in Assam, established in Guwahati?
(নিম্নোক্ত কোনখন অসমৰ প্ৰথম উচ্চতৰ মাধ্যমিক বিদ্যালয়?)
a. Gopal Boro HS
b. Cotton Collegiate, 1835
c. MC High School
d. NOTA
Ans: b. Cotton Collegiate Government High School

21. In which year the capital of Assam was shifted from Shillong to Guwahati?
(কোন বছৰত অসমৰ ৰাজধানী শ্বিলঙৰ পৰা গুৱাহাটীলৈ স্থানান্তৰিত কৰা গৈছিল?)
a. 1978
b. 1993
c. 1972
d. 1957
Ans: c. 1972

By, Mr. Abhijit Das (Guwahati)…

Read also-

Assam Geography GK

National Park in Assam

Political Parties in India

What and Where in Assam

Add Your Heading Text Here

Scroll to Top