Top 20 Assam geography gk question and Answer

Post Content

Assam geography gk

Top 20 Assam geography gk-

Geography GK of Assam for Competitive Examinations, Top 20 Assam GK in Assamese language (Part 3).

Assam geography gk Question and answer for competitive exams in India basically the Assam recruitment exam. It is based on SSC/ UPSC/ APSC/PCS/Railway/Defence etc Exam pattern .

Assam geography gk-

1. What is the longest tributary of Brahmaputra?
(ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ আটাইতকৈ দীঘল উপনদী কি?)
Ans: Subansiri (সুৱনশ্ৰী)

2. Which Lok sabha in Assam is reserved for SC?
(অসমত কোনখন লোকসভা উচ্চতম ন্যায়ালয়ৰ বাবে সংৰক্ষিত)
Ans: Karimganj (কৰিমগঞ্জ)

3. The tea garden time of Assam is how many hours ahead of Indian standard time?
(অসমৰ চাহ বাগিচাৰ সময় ভাৰতীয় মানক সময়তকৈ কিমান ঘণ্টা আগত)
Ans: 1 Hour

4. Bhogdoin River originated from _______ Hills?
(ভোগদৈ নদী _____ পাহাৰৰ পৰা উৎপন্ন হৈছিল?)
Ans: Naga Hills (নগা পাহাৰ)

5. The District HQ of Majuli is located in?
(মাজুলীৰ জিলা মুখ্য কাৰ্যালয় কত অৱস্থিত?)
Ans: Garmur (গড়মূড়)

6. Area-wise rank of Assam among the North East states is?
(উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ ৰাজ্যসমূহৰ ভিতৰত অসমৰ এলেকা অনুসৰি স্থান হৈছে?)
Ans: 2nd (দ্বিতীয়)

7. The climate of Assam is?
(অসমৰ জলবায়ু হৈছে?)
Ans: Tropical monsoon rain forest (ক্ৰান্তীয় মৌচুমী বৰষুণ অৰণ্য)

8. Average height of Assam from sea level?
(সাগৰ পৃষ্ঠৰ পৰা অসমৰ গড় উচ্চতা?)
Ans: 79.5 m

9. Which district of Assam has the highest number of tea gardens?
(অসমৰ কোনখন জিলাত চাহ বাগিচাৰ সংখ্যা সৰ্বাধিক?)
Ans: Dibrugarh (ডিব্ৰুগড়)

10. What is the population density of Assam per sq. km?
(প্ৰতি বৰ্গ কিমিত অসমৰ জনসংখ্যাৰ ঘনত্ব কিমান?)
Ans: 398

Also Read- Assam geography Qus. (Part 2)

11. What is the highest peak of Karbi hill?
(কাৰ্বি পাহাৰৰ সৰ্বোচ্চ শৃংগটোৰ নাম কি?)
Ans: Singhasan (সিংঘাসন)

12. Who was the first Vice-chancellor of Gauhati University?
(গৌহাটি বিশ্ববিদ্যালয়ৰ প্ৰথম উপাচাৰ্য কোন আছিল?)
Ans: Krishna Kanta Handique (কৃষ্ণ কান্ত সন্দিকৈ)

13. The APSC Regulation was promoted in exercise of the powers?
(ক্ষমতা প্ৰয়োগৰ বাবে এ.পি.এছ.চি. নিয়মাৱলীৰ প্ৰচাৰ কেতিয়া কৰা হৈছিল?)
Ans: 1951

14. Sadiya Khowa Gohain was a _______?
(সদিয়া খোৱা গোহাঁই এজন ______ আছিল?)
Ans: Naval Commander (নৌ সেনাপতি)

15. Who is the author of the book “India against Itself”?
(“ইণ্ডিয়া এগেইনষ্ট ইটচেল্ফ” নামৰ কিতাপখনৰ লেখক কোন?)
Ans: Dr. Sanjib Barua (ডo সঞ্জীব বৰুৱা)

16. The Dhodar Ali is Constructed during the reign of?
ধোদৰ আলি কোন ৰজাৰ সময়ত নিৰ্মান কৰা হৈছিল?)
Ans: Gadadhar Singha (গদাধৰ সিংহ)

17. The Patkai bum range makes the boundary between?
(পাটকাই বুম পৰিসৰে কাৰ মাজত সীমা তৈয়াৰ কৰে
Ans: India and Burma (ভাৰত আৰু বাৰ্মা)

18. In which year, Assamese was adopted as the official language of Assam?
কোন বছৰত অসমক অসমৰ চৰকাৰী ভাষা হিচাপে গ্ৰহণ কৰা হয়?)
Ans: 1960

19. The origin of Barak River lies in?
(বৰাক নদীৰ উৎপত্তি হৈছে ____?)
Ans: Barail Range

20. When did the Transport Dept. of Assam was Established?
(অসমৰ পৰিবহন বিভাগ কেতিয়া স্থাপন কৰা হৈছিল?)
Ans: 1948

—–By Mr.Abhijit Das (Guwahati)

Read –

Important Facts of  National Parks in Assam

Nick Name of Indian legend

Economics GK Questions

Important Static GK of Modern History

Add Your Heading Text Here

Scroll to Top