Assam geography GK question and Answer | Top 20 Assam Geography gk

Post Content

Assam geography GK

Assam geography gk question and Answer-

Geography GK of Assam for Competitive Examinations, Top 20 Assam GK in Assamese language (Part 2).

Assam geography gk Question and answer for competitive exams in India basically the Assam recruitment exam. It is based on SSC/ UPSC/ APSC/PCS/Railway/Defence etc Exam pattern .

Assam geography gk-

1. What is the state tree of Assam?
(অসমৰ ৰাজ্যিক গছ কি?)
Ans– Hollong (হোলোং)

2. Manas National Park is located in?
(মানস ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্যান কত অৱস্থিত?)
Ans– Chirang & Baksa District (চিৰাং আৰু বাকসা)

3. What is the length of the river Brahmaputra?
(ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ দৈৰ্ঘ কিমান?)
Ans– 916 Km(In India)

4. In which district the “Sri Surya Pahar” is located?
(শ্ৰীসূৰ্য পাহাৰ কোনখন জিলাত অৱস্থিত?)
Ans– Goalpara (গোৱালপাৰা)

5. What is the highest peak in Assam?
(অসমৰ সুউচ্চ টিলাটোৰ [শৃংগ] নাম কি?)
Ans– Laike Peak

6. When was Kaziranga inscribed as a UNESCO World Heritage site?
(UNESCO ৰ দ্বাৰা কাজিৰঙাক কেতিয়া World Heritage site হিচাপে আখ্যা দিযা হৈছিল?)
Ans– 1985

7. Bramhaputra, after joining the Tista river, is known as?
(ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ লগত তিস্তা নদী লগ হোৱাৰ পিছত কি নামেৰে জনা যায়?)
Ans– Jamuna (যমুনা)

8. Which forest is single-handedly planted by Jadav Payeng?
(‘অৰণ্য মানৱ’ যাদৱ পায়েং এ নিজ হাতেৰে গঢ়ি তোলা অৰণ্যখনৰ নাম কি?)
Ans– Molai forest

9. Total No of districts that are on the bank of the Brahmaputra river is?
(অসমৰ কিমানখন জিলা ব্ৰহ্মপুত্ৰ নদীৰ পাৰত অৱস্থিত?)
Ans– 21 (একৈছ খন)

10. The Bhupen Hazarika Setu (Dhola-Sadiya Bridge) is constructed over which river?
(ড০ ভূপেন হাজৰিকা সেতু [ধলা-শদিয়া দলং] কোনটো নদীৰ ওপৰত অৱস্থিত?)
Ans– Lohit (লোহিত)

Read Another Assam Geography GK – Click Here

11. Assam has a common boundary with how many Indian states?
(ভাৰতবৰ্ষৰ কিমানখন ৰাজ্যৰ লগত অসমৰ উমৈহতীয়া সীমা আছে?)
Ans– 7 State

12. The largest wetlands in Assam is?
(অসমৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ জলাশয় ভূমিখনৰ নাম কি?)
Ans– Sonbill Lake

13. Which Season is associated with Bordoichila in Assam?
(অসমত, বৰদৈচিলাৰ লগত কি ঋতু(season) জড়িত হৈ আছে?)
Ans– Pre-Monsoon season

14. The Gai (River), a tributary to the Brahmaputra is situated between?
(ব্ৰহ্মপুত্ৰৰ সহযোগী নদী Gai [নদী] কাৰ কাৰ মাজত অৱস্থিত?)
Ans– Dihang  &  subansiri (দিহাং আৰু সুৱনশ্ৰী)

15. What is the length of the Assam-Bangladesh Border?
(অসম বাংলাদেশ সীমাৰ দৈৰ্ঘ কিমান?)
Ans– 4156 Km

16. Area-wise rank of Assam in India is?
(মাটিকালিৰ হিচাপত ভাৰতবৰ্ষত অসমৰ স্থান কিমান?)
Ans– 17th Rank (১৭ নং স্থান)

17. Which schedule of the Indian constitution deals with the administration of tribal areas in Assam?
(ভাৰতীয় সংবিধানৰ কোনটো অনুচ্ছেদত অসমৰ আদিবাসী অঞ্চলৰ প্ৰশাসনৰ সৈতে সম্বন্ধিত আছে?)
Ans– 6th Schedule (৬নং অনুচ্ছেদত)

18. Which is the oldest refinery in India?
(ভাৰতবৰ্ষৰ আটাইতকৈ পূৰণি তেলশোধনাগাৰ কোনটো?)
Ans– Digboi Refinary (ডিগবৈ তেলশোধনাগাৰ)

19. How much land of Assam has been occupied by forest?
(অসমৰ কিমান শতাংশ মাটি বনাঞ্চলে আগুৰি আছে?)
Ans– 34.21%

20. What is the state flower of Assam?
(অসমৰ ৰাজ্যিক ফুল কি?)
Ans– Foxtail Orchid (কপৌ)

By Mr. Abhijit Das (Guwahati)…

Also Read-
Important Facts of National Parks in Assam

Political Parties in India before Indian National Congress

What and Where in Assam Famous

Nick Name of Indian legend

Economics GK Questions

GK of Modern History

Assam History GK

Add Your Heading Text Here

Scroll to Top