Important Facts of 7 National Parks in Assam| Important GK questions with answers For competitive Exams

Post Content

Important Facts of 5 National Parks in Assam| Important GK questions with answers For competitive Exams

Gk questions with answers In all competitive examinations in India basically the Assam recruitment exam. Since some years ago the recruitment board asks questions in Assam’s national park /another national park. You will see 1 to 2 questions on the topic of National Park. The Most Important National park in Assam is Kaziranga National park famous for One Horn Rhino. So, we think these most Important gk questions with answers help you for the upcoming recruitment exam.

Important Static GK of Modern History. The  GK Questions with Answers of National Park of Assam for all competitive Exams in India. It is based on SSC/ UPSC/ APSC/PCS/Railway/Defence etc Exam pattern .

NATIONAL PARKS IN ASSAM | GK Questions with Answers

Hidden and Important  Facts/Important questions of National Parks in Assam

Kaziranga National Park

Location- Golaghat Naugaon, Biswanath, and Sonitpur

Area- 430 sq km (kilometer square)

1. Which year Lady Curzon visited Assam on hearing the news of one-horned Rhino by the tea planters?
(चाय बागान मालिकों द्वारा एक सींग वाले गैंडे की खबर सुनकर लेडी कर्जन ने किस वर्ष असम का दौरा किया था?)
Ans: 1904

2.Which year Lord Curzon declared Kaziranga NP as ‘Reserved forest?
(किस वर्ष लॉर्ड कर्जन ने काजीरंगा राष्ट्रीय उद्यान को ‘आरक्षित वन’ घोषित किया था?)

Ans: 1908

3.Which year The name of Kaziranga was changed to ‘Game Sanctuary’?
(किस वर्ष काजीरंगा का नाम बदलकर ‘खेल अभयारण्य’ कर दिया गया?)

Ans:1916

4.Which year Kaziranga NP was opened to visitors for the first time?
(किस वर्ष काजीरंगा राष्ट्रीय उद्यान पहली बार आगंतुकों के लिए खोला गया था?)
Ans:1938

5.Which year Kaziranga was changed to a ‘Wildlife Sanctuary?
(किस वर्ष काजीरंगा को ‘वन्यजीव अभयारण्य’ में बदल दिया गया था?)
Ans:1950

6.Which year Kaziranga was changed into a ‘National Park’?
(किस वर्ष काजीरंगा को ‘राष्ट्रीय उद्यान’ में बदल दिया गया था?)

Ans:1974

7.Which year Kaziranga NP was included in the list of ‘World Heritage sites’?
(किस वर्ष काजीरंगा एनपी को ‘विश्व विरासत स्थल’ की सूची में शामिल किया गया था?)

Ans:1985

8.Which yearKaziranga NP came under ‘Project Tiger, (1973)?
(किस वर्ष काजीरंगा एनपी ‘प्रोजेक्ट टाइगर’ (1973) के अंतर्गत आया?)
Ans:2007

Manas National Park

Location- Chirang and Baksa

Area – 950 sqkm (kilometer square)

1.Which year Manas NP established as a ‘Wildlife Sanctuary’?
(किस वर्ष मानस एनपी स्था. एक ‘वन्यजीव अभयारण्य’ के रूप में?)
Ans:1922

2.Which year Manas NP was included in the ‘Project Tiger’?
(किस वर्ष मानस राष्ट्रीय उद्यान को ‘प्रोजेक्ट टाइगर’ में शामिल किया गया था?)
Ans:1973

3.Which year Manas NP was included in the ‘World Heritage site’?
(मानस एनपी को किस वर्ष ‘विश्व विरासत स्थल’ में शामिल किया गया था?)
Ans:1985

4.Which year Manas NP was made a ‘National Park’?
(किस वर्ष मानस राष्ट्रीय उद्यान को ‘राष्ट्रीय उद्यान’ बनाया गया था?)
Ans:1990

Dibru-Saikhoa National Park

Location- Dibrugarh and Tinsukia
Area- 350 sqkm ( kilo meter square)
1.Which year Dibru-Saikhoa was declared a National Park?
(डिब्रू-सैखोआ को किस वर्ष राष्ट्रीय उद्यान घोषित किया गया था?)
Ans:1999

This National Park is known for ‘Wild Horse’, found only in this region.
(यह राष्ट्रीय उद्यान केवल इसी क्षेत्र में पाए जाने वाले ‘जंगली घोड़े’ के लिए जाना जाता है।)

Nameri National Park

Location- Sonitpur
Area- 200 sq km ( kilometer square)

1.Which year Nameri National Park was declared a wildlife sanctuary?
(किस वर्ष नामेरी राष्ट्रीय उद्यान को वन्यजीव अभयारण्य घोषित किया गया था?)

Ans:1985

2.Which year Nameri was declared a National Park?
(नामेरी को किस वर्ष राष्ट्रीय उद्यान घोषित किया गया था?)
Ans:1978

Orang National Park

Location- Darrang and Sonitpur
Area- 78.8 sqkm

1.Which year  Orang National Parks in Assam was declared as a wildlife sanctuary?
(किस वर्ष ओरंग राष्ट्रीय उद्यान को वन्यजीव अभयारण्य घोषित किया गया?)
Ans:1985

2.Which Year Orang was declared a national park?
(ओरंग को किस वर्ष राष्ट्रीय उद्यान घोषित किया गया था?)
Ans:1999

Orang National Park is also known as “Mini Kaziranga”

Assam gets Two new national parks –

Raimona National Park

Location- Kokrajhar district of the Bodoland Territorial Region.
Area- across 422 sq km

1.Which year Raimona was declared a National Park?
(Raimona को किस वर्ष राष्ट्रीय उद्यान घोषित किया गया था?)
Ans: 2021

2. Where is Raimona National Park?
Ans: Raimona National Park is located in the Gossaigaon subdivision of the Kokrajhar District. It was created on June 5th, 2021 by the announcement of Hon`ble C.M. Dr. Himanta Biswa Sarma on the occasion of World Environment Day.

Dehing Patkai National Park 

Location- A part of Dibrugarh, Tinsukia, and Sivasagar District.
Area- 11.942 sq km 

1.Which year Dehing Patkai  was declared a National Park?
(Dehing Patkai को किस वर्ष राष्ट्रीय उद्यान घोषित किया गया था?)
Ans: 2021.

(It was declared a wildlife sanctuary on 13 June 2004. It is also known as Rainforest. Govt. of Assam upgraded it into a National Park on June 9th, 2021)

All of the above Important gk questions with answers about National parks in Assam  help you for your next competitive exam.

 

…………..By Mr. Abhijit Das (Guwahati)

 

Another GK questions with answers: Click Here

Important Full Forms for Next Exam: Click Here

2021 Latest GK questions with answers: Click Here

Other Job Vacancy: Click Here

Add Your Heading Text Here

Scroll to Top