Science and Technology GK Questions for Assam competitive exam 2021

Post Content

Science and Technology GK questions

Science and Technology GK Questions with Answers for Assam Competitive Exam-

Here we provide Science and Technology GK questions with Answers for the Assam competitive exam 2021. Best GK Questions with Answers for all competitive Examinations in India. It is based on SSC/ UPSC/ APSC/PCS/Railway/Defence etc Exam pattern.

Another GK Questions for Assam competitive exam, frequently visit jobisyour.com/gk-quiz.

Science and Technology GK Questions-

1. India’s first satellite Aryabhata was launched from?
(#আৰ্যভট্ট, ভাৰতৰ প্ৰথম উপগ্ৰহটো কৰ পৰা আৰু কিমান চনত উৎক্ষেপণ কৰা হৈছিল?)
(a) Soviet Union
(b) America
(c) India
(d) Israel

Ans: (a) Soviet Union (1975)

2. 1st (First) #satellite to be placed (in orbit) by Indian-made launch SLV – 3?
(ভাৰতৰ দ্বাৰা নিৰ্মিত উৎক্ষেপণ SLV-3 প্ৰথম উপগ্ৰহটোৰ নাম?)

(a) Aryabhata
(b) Rohini
(c) Bhskara-1
(d) INSAT

Ans: (b) Rohini

3. Who is known as the Father of Indian Space Program?
(Indian Space Program ৰ জনক বুলি কাক জনা যায়?)
(a) CV Raman
(b) Vikrama Sarabhai
(c) APJ Kalam
(d) Satish Dhawan

Ans: (b) Vikrama Sarabhai


4. First Nuclear Plants in India?

(ভাৰতৰ প্ৰথম পাৰমাণৱিক প্ৰকল্প?)
(a) Tarapur, Maharashtra
(b) Rawatbhata, Rajasthan
(c) Narora, Uttar Pradesh
(d) Kakrapar, Gujrat

Ans: (a) Tarapur, Maharashtra


5. First Nuclear Reactor made in India?

(ভাৰতত নিৰ্মিত প্ৰথম Nuclear Reactor?)
(a) CIRUS
(b) Dhruva
(c) KAMINI
(d) Apsara

Ans: (d) Apsara


6. ISRO headquarter is located in?

(ইছৰোৰ মুখ্য কাৰ্যালয় কত অৱস্থিত?)
(a) Delhi
(b) Chennai
(c) Mumbai
(d) Bangalore

Ans: (d) Bangalore


7. India’s first supercomputer is known as?

(ভাৰতৰ প্ৰথম চুপাৰ কম্পিউটাৰ কি নামেৰে জনাজাত?)
(a) SAGA
(b) PARAM 8000
(c) EKA
(d) PARAM YUVA

Ans: (b) PARAM 8000


8. #Who is known as the architect of #PARAM supercomputers?

(পৰম চুপাৰ কম্পিউটাৰৰ architect হিচাপে কাক জনা যায়?)
(a) Vijay P Bhatkar
(b) S Ramani
(c) SP Mudur
(d) None of the above

Ans: (a) Vijay P Bhatkar


9. Who is the president of the Council of Scientific and Industrial Research?

(বৈজ্ঞানিক আৰু ঔদ্যোগিক গৱেষণা পৰিষদৰ সভাপতি কোন?)
(a) President of India
(b) Vice-President of India
(c) Prime Minister of India
(d) Union Minister of Science and Technology

Ans: (c) Prime Minister of India

Also Read- GK in Assame Competitive Examinations

10. Central Rice Research Institute is located in?
(কেন্দ্ৰীয় ধান গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান কোন ঠাইত অৱস্থিত?)
(a) Bengaluru
(b) Kanpur
(c) Coimbatore
(d) Cuttuck

Ans: (d) Cuttuck


11. Which India’s satellite is exclusively used for educational purposes?

(ভাৰতৰ কোনটো উপগ্ৰহ কেৱল শৈক্ষিক উদ্দেশ্যৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হয়?)
(a) SARAL
(b) RISAT-1
(c) HAMSAT
(d) EDUSAT

Ans: (d) EDUSAT


12. India’s first mission to Moon “Chandrayaan-1” was launched from the site?

(#ভাৰতৰ প্ৰথম অভিযান চন্দ্ৰযান ১ কোন স্থানৰ পৰা উৎক্ষেপণ কৰা হৈছিল?)
(a) Wheeler Island
(b) Balasore
(c) Sriharikota
(d) None of the above

Ans: (c) Sriharikota


13. Who is known as the father of indian nuclear programme

(ভাৰতীয় nuclear programme ৰ জনক বুলি কাক জনা যায়?)
(a) APJ Abdul Kalam
(b) Raja Ramanna
(c) Homi J Bhabha
(d) Vikram Sarabhai

Ans: (c) Homi Jenhagir Bhabha


14. When the first expedition to Antarctica was started by India?

(কেতিয়া এণ্টাৰ্কটিকালৈ ভাৰতে প্ৰথম অভিযান আৰম্ভ কৰিছিল?)
(a) 1971
(b) 1975
(c) 1980
(d) 1981

Ans: (d) 1981


15. Who is known as the father of electricity?

(বিদ্যুতৰ জনক বুলি কাক জনা যায়?)
(a) Alexander Graham Bell
(b) Benjamin Franklin
(c) Michael Faraday
(d) None of the Above

Ans: (c) Michael Faraday


16. Which scientist formulated ‘the theory of evolution’?

(কোন বিজ্ঞানীয়ে ‘বিৱৰ্তনৰ তত্ত্ব’ প্ৰস্তুত কৰিছিল?)
(a) Charles Darwin
(b) Isaac Newton
(c) Aristotle
(d) Alexander Fleming

Ans: (a) Charles Darwin

17. Who invented telescope?
(কোনে টেলিস্কোপ উদ্ভাৱন কৰিছিল?)

(a) Galileo Galilei
(b) Hans Lipperhey
(c) Copernicus
(d) None of the above

Ans: (b) Hans Lipperhey


18. Who has formulated the Periodic Table for chemical element?

(ৰাসায়নিক উপাদানৰ বাবে পৰ্যাবৃত্ত তালিকা কোনে প্ৰস্তুত কৰিছিল?)
(a) Dmitri Mendeleev
(b) Georges Cuvier
(c) Pierre Curie
(d) Alfred Wegener

Ans: (a) Dmitri Mendeleev


19. Albert Einstein received Nobel Prize in the year?

(এলবাৰ্ট আইনষ্টাইনে কোন চনত নবেল বঁটা লাভ কৰিছিল?)
(a) 1912
(b) 1915
(c) 1918
(d) 1921

Ans: (d) 1921

20. Who is known as the inventor of Hydrogen bomb?
(হাইড্ৰজেন বোমাৰ আৱিষ্কাৰক বুলি কাক জনা যায়?)
(a) Enrico Fermi
(b) George Gamow
(c) Edward Teller
(d) Hans Bethe

Ans: (c) Edward Teller

Read Also: Facts About 7 National Park

Add Your Heading Text Here

Scroll to Top