Tokyo Olympics GK Questions | 20+ Important GK for Competitive Exams

Post Content

Olympics GK Questions

Olympics GK Questions (Part-2)

Tokyo Olympics GK Questions with Answers, 20+ Important GK for Competitive Exams.

Here we provide the Tokyo Olympics GK Questions with Answers for all competitive Examinations in India. It is based on SSC/ UPSC/ APSC/PCS/Railway/Defence etc Exam pattern. Another GK Questions for Assam Govt Exam, frequently visit jobisyour.com/gk-quiz.

Join WhatsApp

Tokyo Olympics GK Questions

1. Which badminton player has failed to qualify for the Tokyo Olympics?
(কোনজন বেডমিণ্টন খেলুৱৈয়ে টকিঅ’ অলিম্পিকৰ বাবে যোগ্যতা অৰ্জন কৰিবলৈ ব্যৰ্থ হৈছে?)

a) Sai Praneeth
b) PV Sindhu
c) Saina Nehwal
d) Chirag Shetty

Answer- c) Saina Nehwal

2. Which sports are make its debut at Tokyo Olympics 2020?
(টকিঅ’ অলিম্পিক ২০২০ ত কোনটো খেলক অন্তভূক্ত কৰা হৈছিল?)

a) Fencing
b) Karate
c) Judo
d) None of these

Answerb) Karate

3. Who is the first and only Indian female wrestler to win a medal at the Olympics?
(অলিম্পিকত পদক জয় কৰা প্ৰথম আৰু একমাত্ৰ ভাৰতীয় মহিলা মল্লযোদ্ধা কোন?)

a) Vinesh Phogat
b) Sakshi Malik
c) Sonam Malik
d) Anshu Malik

Answerb) Sakshi Malik

4. Which Dynasty saw the origin of Karate?
(কোন ৰাজবংশই কাৰাটেৰ উৎপত্তি দেখিছিল?)

(a) Ryukyu Dynasty
(b) Yamato Dynasty
(c) Asuka Dynasty
(d) None of the above

Answera) Ryukyu Dynasty

5. When did India first participate in the Olympics?
(ভাৰতে প্ৰথম কেতিয়া অলিম্পিকত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল?)

a) 1924
b) 1928
c) 1900
d) None of these

Answerc) 1900

6. Which tennis player could not play at the Tokyo Olympics 2020?
(টকিঅ’ অলিম্পিক ২০২০ ত কোনগৰাকী টেনিছ খেলুৱৈ খেলিব নোৱাৰিলে?)

a) Sania Mirza
b) Rohan Bopanna
c) Ankita Raina
d) Sumit Nagpal

Answer b) Rohan Bopanna

7. Which Indian track and field athlete missed out in the Tokyo Olympics 2020?
(টকিঅ’ অলিম্পিক ২০২০ ত কোনগৰাকী ভাৰতীয় ট্ৰেক এণ্ড ফিল্ড এথলীট বাদ পৰিছিল?)

a) Dutee Chand
b) Seema Punia
c) Hima Das
d) None of these

Answerc) Hima Das

8. Under which wrestling category does Deepak Punia representing India at Tokyo Olympics?
(টকিঅ’ অলিম্পিকত দীপক পুনিয়াই কোনটো কুস্তি শ্ৰেণীৰ অধীনত ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে?)

a) 65 KG
b) 57 KG
c) 86 KG
d) 75 KG

Answer- c) 86 KG

9. Who is the first-ever Indian fencer to qualify for the Tokyo Olympic Games 2020?
(টকিঅ’ অলিম্পিক গেমছ 2020 ৰ বাবে যোগ্যতা অৰ্জন কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় ফেঞ্চাৰ কোন?)

a) Kabita Devi
b) Bhavani Devi
c) Silpa Garg
d) None of these

Answerb) Bhavani Devi

10. What is the motto of the Olympics?
(অলিম্পিকৰ মূলমন্ত্ৰ কি?)

a) Games for Unity
b) Play Higher
c) Faster, Higher, Stronger
d) None of these

Answer- c) Faster, Higher, Stronger

Read AlsoOlympic GK (Part 1)

11. Who is the women Indian Golfer who qualified for the Tokyo Olympics Games 2020?
(টকিঅ’ অলিম্পিক গেমছ ২০২০ ৰ বাবে যোগ্যতা অৰ্জন কৰা মহিলা ভাৰতীয় গল্ফাৰ কোন?)
a) Neha Tripathi

b) Shaili Chopra
c) Tvesa Malik
d) Aditi Ashok

Answerd) Aditi Ashok

12. Which Indian women Gymnast has represented India at Tokyo Olympics 2020?
(টকিঅ’ অলিম্পিক ২০২০ ত কোন গৰাকী ভাৰতীয় মহিলা জিমনাষ্টিকে ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছিল?)
a) Pranati Nayak

b) Sunita Sharma
c) Dipa Karmakar
d) Aruna Reddy

Answera) Pranati Nayak

13. Who is the current captain of the India Hockey team (Men)?
(ইণ্ডিয়া হকী দলৰ (পুৰুষ) বৰ্তমানৰ অধিনায়ক কোন?)
(a) Manpreet Singh
(b) KD Singh
(c) Bharat Chetri
(d) PR Sreejesh

Answer: a) Manpreet Singh

14. Sonam Malik is representing India at Tokyo Olympics 2020 in which weight category?
(সোনম মালিকে টকিঅ’ অলিম্পিক ২০২০ ত কোনটো ওজন শ্ৰেণীত ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে?)

a) 53 KG
b) 57 KG
c) 62 KG
d) 50 KG

Answerc) 62 KG

15. Who of the following athletes has won the maximum number of individual gold medals at a single Olympics?
(নিম্নলিখিত কোন খেলুৱৈয়ে এটা অলিম্পিকত সৰ্বাধিক সংখ্যক ব্যক্তিগত সোণৰ পদক জিকিছে?)
a) Mark Sptiz
b) Michael Phelps
c) Carl Lewis
d) Matt Biondi

Answer- b) Michael Phelps

16. Which team has India defeated to reach the Semi-Finals of Olympics Hockey 2020?
(অলিম্পিক হকী ২০২০ৰ ছেমি ফাইনেলত উপনীত হ’বলৈ ভাৰতে কোনটো দলক পৰাজিত কৰিছে?)
(a) Japan
(b) Britain
(c) China
d) Pakistan

Answer- b) Britain

17. At which of the following Olympic Games was the Olympic flag flown for the first time?
(নিম্নলিখিত কোনখন অলিম্পিক গেমছত প্ৰথমবাৰৰ বাবে অলিম্পিকৰ পতাকা উৰোৱা হৈছিল?)
(a) 1900, Paris
(b) 1908, London
(c) 1920, Antwerp
d) None of these

Answer: c) 1920, Antwerp

18. Among the following Indians, who was the first to win an individual medal at the Olympics?
(নিম্নলিখিত ভাৰতীয়সকলৰ ভিতৰত, অলিম্পিকত ব্যক্তিগত পদক জয় কৰা প্ৰথম কোন আছিল?)
(a) K.D. Jadhav
(b) Leander Paes
(c) Rajyavardhan Singh Rathore
(d) Karnam Malleswari

Answer: a) K.D. Jadhav

19. Which Indian wrestler was representing India at Tokyo Olympics 2020 in Men’s 65 kg category?
(পুৰুষৰ ৬৫ কিলোগ্ৰাম শাখাত টকিঅ’ অলিম্পিক ২০২০ ত কোন ভাৰতীয় মল্লযোদ্ধাই ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছিল?)
a) Bajrang Punia

b) Amit Dahiya
c) Yogeshwar Dutt
d) Ravi Dahiya

Answera) Bajrang Punia

20. Which city is the first in the world to be awarded both summer and winter Olympics?
(গ্ৰীষ্ম আৰু শীতকালীন অলিম্পিক দুয়োটাতে পুৰস্কৃত হোৱা কোনখন চহৰ বিশ্বৰ ভিতৰত প্ৰথম?)
(a) Seoul
(b) Tokyo
(c) Beijing
(d) Atlanta

Answer: c) Beijing

21. Which medal has India won at the Tokyo Olympics 2020 in Men’s Hockey?
(পুৰুষ হকীত টকিঅ’ অলিম্পিক ২০২০ ত ভাৰতে কোনটো পদক জিকিছে?)
(a) Gold
(b) Silver
(c) Bronze
(d) No medal

Answer: c) Bronze

22. What is the Theme of Tokyo Olympic 2021?
(টকিঅ’ অলিম্পিক ২০২১ ৰ বিষয়বস্তু কি?)

Answer: Worlds We Share

(That’s meant to make athletes and viewers “think about what the future holds” and “expresses the idea that each of us inhabits their own world.)
(খেলুৱৈ আৰু দৰ্শকসকলক “ভৱিষ্যতে কি আছে সেই বিষয়ে চিন্তা কৰা” আৰু “আমাৰ প্ৰত্যেকেই তেওঁলোকৰ নিজৰ পৃথিৱীত বাস কৰে বুলি ধাৰণা প্ৰকাশ কৰা”।)

 

By, Team JOBISYOUR…

_________________________________________________

Add Your Heading Text Here

Scroll to Top