Olympics GK Questions | 20+ Important GK for Competitive Exams

Post Content

Olympics GK Questions

Olympics GK Questions-

Olympics GK Questions with Answers, 20+ Important GK for Competitive Exams.

Here we provide the Olympics GK Questions with Answers for all competitive Examinations in India. It is based on SSC/ UPSC/ APSC/PCS/Railway/Defence etc Exam pattern. Another GK Questions for Assam Govt Exam, frequently visit jobisyour.com/gk-quiz.

Join WhatsApp

Olympics GK Questions

1. The first winter Olympics was held in which year?
(প্ৰথম শীতকালীন অলিম্পিক কোন বছৰত অনুষ্ঠিত হৈছিল?)

a) 1926
b) 1922
c) 1924
d) None of these

Answer- (c) 1924

2. In which year the first Summer Olympics was held?
(প্ৰথম গ্ৰীষ্মকালীন অলিম্পিক কোন বছৰত অনুষ্ঠিত হৈছিল?)

a) 1900
b) 1896
c) 1902
d) None of these

Answer– (b) 1896

3. Which Colour Represents Asia in the Olympics Ring?
(অলিম্পিক ৰিংত কোন ৰংঙে এছিয়াক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে?)

a) Red
b) Yellow
c) Green
d) None of these

Answer– (b) Yellow

4. Where is the headquarters of the International Olympic Committee situated?
(আন্তৰ্জাতিক অলিম্পিক সমিতিৰ মুখ্য কাৰ্যালয় ক’ত অৱস্থিত?)

a) Germany
b) Sweden
c) Switzerland
d) None of these

Answer– (c) Switzerland

5. Who was the first Indian woman to join the International Olympic Committee?
(আন্তৰ্জাতিক অলিম্পিক সমিতিত যোগদান কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় মহিলা কোন আছিল?)

a) Narinder Batra
b) Nita Ambani
c) Karnam Malleswari
d) None of these

Answer– (b) Nita Ambani

6. Who is the current president of the Indian Olympic committee?
(ভাৰতীয় অলিম্পিক সমিতিৰ বৰ্তমানৰ সভাপতি কোন?)

a) Narayana Ramachandran
b) Rajeev Mehta
c) Narinder Batra
d) None of these

Answer– (a) Narayana Ramachandran

7. What is the motto of the Olympics?
(অলিম্পিকৰ মূলমন্ত্ৰ কি?)

a) Games for Unity
b) Play Higher
c) Faster, Higher, Stronger
d) None of these

Answer- (c) Faster, Higher, Stronger

8. Who was the first Indian woman to ever win an Olympic medal?
(অলিম্পিক পদক জয় কৰা প্ৰথম ভাৰতীয় মহিলা কোন আছিল?)

a) Sakshi
b) Karnam Malleswari
c) Geeta Phogat
d) None of these

Answer- (b) Karnam Malleswari.

9. In which year India won the first gold medal in hockey?
(কোন বছৰত ভাৰতে হকীত প্ৰথমটো সোণৰ পদক জিকিছিল?)

a) 1928
b) 1958
c) 1924
d) None of these

Answer– (a) 1928

10. When did India first participate in the Olympics?
(ভাৰতে প্ৰথম কেতিয়া অলিম্পিকত অংশগ্ৰহণ কৰিছিল?

a) 1924
b) 1928
c) 1900
d) None of these

Answer– (c) 1900

Read AlsoDefence Exercise GK

11. When is the opening ceremony of the Tokyo Olympic Games 2020, held in 2021?
(টকিঅ’ অলিম্পিক গেমছ ২০২০ ৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠান কেতিয়া?)
a) July 22nd
b) July 23rd
c) July 24th
d) July 25th

Answer– (b) July 23rd

12. What is the size of the Indian contingent at the Tokyo Olympics 2020?
(টকিঅ’ অলিম্পিক 2020 ত ভাৰতীয় দলৰ সংখ্যা কিমান?)
a) 228
b) 336
c) 248
d) 196

Answer– (a) 228

13. How many Indian track and field athletes have qualified for Tokyo Olympics 2020?
(টকিঅ’ অলিম্পিক ২০২০ৰ বাবে কিমানজন ভাৰতীয় ট্ৰেক এণ্ড ফিল্ড এথলীটে যোগ্যতা অৰ্জন কৰিছে?)
a) 32
b) 40
c) 26
d) 15

Answer– (c) 26 (across 18 sporting categories)

14. Who is said to be the father of the modern Olympic Games?
(আধুনিক অলিম্পিক গেমছৰ পিতৃৰ নাম?)

a) Robert Dover
b) Pierre de Coubertin
c) Theodosius I
d) Ernest Curtis

Answer– (b) Pierre de Coubertin

15. Saikhom Mirabai Chanu, women weightlifter is representing India in ___ category at Tokyo Olympics 2020?
(মীৰাবাই চানুয়ে টকিঅ’ অলিম্পিক 2020 ত মহিলা weightlifter ___ শ্ৰেণীত ভাৰতক প্ৰতিনিধিত্ব কৰিছে?)
a) 49 kg
b) 55 kg
c) 64 kg
d) 59 kg

Answer- (a) 49 kg category

16. What do the five rings on the Olympic symbol represent?
(অলিম্পিকৰ প্ৰতীকত থকা পাঁচটা আঙুঠিয়ে কি প্ৰতিনিধিত্ব কৰে?)
(a)
the five oceans
(b) the five continents
(c) the five planets
(d) five Greek Gods

Answer- (b) the five continents

17. The five rings of the Olympic symbol are in five different colors. Red, Green, Yellow, Blue, and ___?
(অলিম্পিক চিহ্নৰ পাঁচটা আঙুঠি পাঁচটা পৃথক ৰঙত আছে। ৰঙা, সেউজীয়া, হালধীয়া, নীলা, আৰু __?)
(a) Indigo
(b) Violet
(c) Orange
(d) Black

Answer: (d) Black

18. Which language other-than #English is the official-language of the “International Olympic Committee”?
(ইংৰাজীৰ বাহিৰে আন কোনটো ভাষা আন্তৰ্জাতিক অলিম্পিক সমিতিৰ চৰকাৰী ভাষা?)
(a)
 Chinese
(b) French
(c) Spanish
(d) German

Answer: (b) French

19. When were the first recorded Olympics held?
(প্ৰথম ৰেকৰ্ড কৰা অলিম্পিক কেতিয়া অনুষ্ঠিত হৈছিল?)
(a) 825 BC
(b) 776 BC
(c) 320 BC
(d) 80 AD

Answer: (b) 776 BC (Greek city-state of Elis)

20. In how many events medals going to be awarded in Tokyo Olympics 2020?
(টকিঅ’ অলিম্পিক 2020 ত কিমানটা ইভেণ্টমেডেল প্ৰদান কৰা হ’ব?)
(a) 303
(b) 339
(c) 400
(d) 409

Answer: (b) 339 (across 33 sports)

21. Which sports is returning in Tokyo Olympics?
(টকিঅ’ অলিম্পিকত কোনটো ক্ৰীড়া পুনৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে?)
(a) Fencing
(b) Judo
(c) Golf
(d) Baseball

Answer: (d) Baseball

 

By, Ankur Talukdar
Team JOBISYOUR…

_________________________________________________

Add Your Heading Text Here

Scroll to Top