Important Static GK of Modern History | Top 20 GK Questions with Answers

Post Content

Important Static GK of Modern History

Important Static GK of Modern History. Top 20 GK Questions with Answers for all competitive Exams in India. It is based on SSC/ UPSC/ APSC/PCS/Railway/Defence etc Exam pattern –

Top Twenty Modern History:

1. Who is the founder of Arya Samaj?

(আৰ্য সমাজৰ গুৰিধৰোতা কোন?)

Ans: Dayanand Sawaswati (1875)

2. Name the Indian merchant who came with Vasco Da Gama in 1498?

(১৪৯৮ চনত “Vasco Da Gama” ৰ সৈতে অহা ভাৰতীয় ব্যৱসায়িক গৰাকীৰ নাম কি?)

Ans: Abdul Majid

3. What is the real name of Raja Ram Mohan Roy?

(ৰাজা ৰামমোহন ৰয়ৰ প্ৰকৃত নাম কি আছিল?)

Ans: Mula Shankar

4. The First person to use missiles in India?

(মিছাইল ব্য়ৱহাৰকাৰী ভাৰতবৰ্ষৰ প্ৰথম ব্য়ক্তি গৰাকী কোন আছিল?)

Ans: Tipu Sultan.

5. When did Brtish come to India?

(বৃটিছসকল কিমান শতিকাত ভাৰতবৰ্ষলৈ আহিছিল?)

Ans: 1600

6. When did Franch come to India?

(ফৰাছীসকল কিমান শতিকাত ভাৰতবৰ্ষলৈ আহিছিল?)

Ans: 1664

7. Who was the guru of Swami Vivekanand?

(স্বামী বিবেকানন্দৰ গুৰু কোন আছিল?)

Ans: Ramkrishna Parama Hamsa.

8. Whom did Gandhiji followed in South Africa?

(গান্ধীজীয়ে দক্ষিণ আফ্ৰিকাত কাক অনুসৰণ কৰিছিল?)

Ans: Leo Tolstoy

9. The French Revolution took place in the year?

(ফৰাছী বিপ্লৱ কিমান চনৰ পৰা কিমান চনলৈ চলিছিল?)

Ans: 1789-99

10. What was the real name of Swami Vivekanand?

(স্বামী বিবেকানন্দৰ প্ৰকৃত নাম কি আছিল?)

Ans: Narendra Nath Datta

See another Most Important GK Questions with Answers

11. Who was the founder of the Aligarh Movement?

(আলিগড় বিপ্লৱৰ গুৰিধৰোতা কোন আছিল?)

Ans: Syed Ahmed Khan

12. Name the first women’s college in India?

(ভাৰতবৰ্ষৰ প্ৰথম মহিলা মহাবিদ্য়ালয়খনৰ নাম কি?)

Ans: Bethune collage, Calcutta

13. Name the first Mughal emperor to get the pension from the British?

(ব্ৰিটিছৰ পৰা পেঞ্চন লাভ কৰা প্ৰথম মোগল সম্ৰাটগৰাকীৰ নাম কি?)

Ans: Shah Alam II

14. Name the last Mughal emperor?

(মোগল সাম্ৰাজ্য়ৰ শেষৰজন সম্ৰাটৰ নাম কি?)

Ans: Bahadur Shah II

15. Which European power brought tobacco to India?

(ভাৰতবৰ্ষলৈ ধপাত কঢ়িয়াই অনা ইউৰোপীয় শক্তিটোৰ নাম কি?)

Ans: Portuguese

16. The first movement by Mahatma Gandhi was?

(মহাত্মা গান্ধীৰ দ্বাৰা হোৱা প্ৰথম বিপ্লৱটোৰ নাম কি?)

Ans: Champaran Satyagraha

17. Who was the first civil servant of India?

(ভাৰতবৰ্ষৰ প্ৰথম অসামৰিক বিষয়া গৰাকী কোন আছিল?)

Ans: Satyendra Nath, 1920

18. Name the place of birth of Mahatma Gandhi?

(মহাত্মা গান্ধীয়ে জন্মগ্ৰহণ কৰা ঠাইখনৰ নাম?)

Ans: Porbandar, Gujarat

19. The First country to form a constitution was?

(কোনখন দেশে প্ৰথম সংবিধান গঠন কৰিছিল?)

Ans: USA

20. Who was the founder of the Mughal empire?

(মোগল সাম্ৰাজ্য়ৰ জন্মদাতা কোন আছিল?)

Ans: Babur

 

By Mr. Abhijit Das(Guwahati)…

 

Aru you Find Another GK Questions – Click here

Another Job Vacancies Click here

Add Your Heading Text Here

Scroll to Top