Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the astra domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/u342360931/domains/jobisyour.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6121
Most Important GK Questions with Answers for Competitive Exams | 20 Economics Questions - JobIsYour.com

Most Important GK Questions with Answers for Competitive Exams | 20 Economics Questions

Most Important GK Questions with Answers for Competitive Exams | Economics Questions

Most Important Economics GK Questions with Answers for Competitive Exams. Top 20 GK Questions with Answers for all competitive Exams in India. It is based on SSC/ UPSC/ APSC/PCS/Railway/Defence etc Exam pattern –

ECONOMICS GK :

1. A person is said to be Employed if He works………. Days in a year?

(एक व्यक्ति को नियोजित कहा जाता है यदि आप काम करते हैं …… दिन एक वर्ष?)

Ans: As per Book 273 days.

2. The Tobacco Board is Located in?

(तम्बाकू बोर्ड किस स्थान पर हैं?)

Ans: Guntur, Andhra Pradesh.

3. Which country is the largest producer of milk?

(दूध का सबसे बड़ा उत्पादक देश कौन सा है?)

Ans: India Karnal, Haryana, 22% of world production.

4. “Operation Flood” is related to?

(Operation Flood किचचे संबंधित है?)

Ans: Milk.

5. Which country is called the sugar bowl of the world?

(विश्व के Sugar का कटोरा किस देश को कहा जाता है?)

Ans: Cuba.

6. The National Bank for Agriculture and Rural Development NABARD was established in which year?

(राष्ट्रीय कृषि और ग्रामीण विकास बैंक नाबार्ड की स्थापना किस वर्ष हुई थी?)

Ans: 12th July, 1982.

7. “Niti Aayog” was established in which year?

(नीति आयोग की स्थापना किस वर्ष हुई थी?)

Ans: 2015.

8. Who is the chairperson of the National Development Council?

(राष्ट्रीय विकास परिषद के अध्यक्ष कौन हैं?)

Ans: Prime Minister of India.

9. Food for work program was launched in which year?

(काम के बदले भोजन कार्यक्रम किस वर्ष शुरू किया गया था?)

Ans: 2004.

10. Which ‘five-year plan’ is also called Gadgil Yojana?

(किस पंचवर्षीय योजना को गाडगिल योजना कहा जाता है?)

Ans: A Third ‘five-year plan’.

20 Most Important Static GK of Modern History

11. Where is the headquarter of the Telecom Regulatory authority of India (TRAI)? 

(भारतीय दूरसंचार नियामक प्राधिकरण (TRAI) का मुख्यालय कहाँ है?)

Ans: New Delhi.

12. The term bull and bear is related to? 

(Bull and Bear शब्द का संबंध किससे है?)

Ans: The stock market.

13. In Which year First Postal stamp was launched in India? 

(भारत में पहला डाक टिकट कोन से वर्ष में लॉन्च किया गया था?)

Ans: 1852.

14. What is the position of India in the production of pulses?

(Pulse [दाल] के उत्पादन में भारत का स्थान कौन सा है?)

Ans: First.

15. Who was the first Governor of RBI?

(RBI के पहले गवर्नर कौन थे?)

Ans: CD Deshmukh. (1943 में ब्रिटिश राज द्वारा नियुक्त किया गया था)

16. Which state produces the highest number of rubber?

(कौन सा राज्य सबसे अधिक रबर का उत्पादन करता है?)

Ans: Kerala.

17. World’s leading gold-producing country is?

(विश्व के प्रमुख सोना उत्पादक देश कोन सा है?)

Ans: South Africa.

18. What is the maximum age for joining the National pension scheme?

(राष्ट्रीय पेंशन योजना में शामिल होने के लिए अधिकतम आयु कितना है?)

Ans: 60 years.

19. Long-term loans provided to Indian farmers are how many periods?

(भारतीय किसानों को प्रदान किए गए दीर्घकालिक ऋण कितने Period के लिए हैं?)

Ans: 5 years or more.

20. Where is the Headquarter of MOODY?

(MOODY का मुख्यालय कहाँ स्तित है?)

Ans: New York, USA.

 

By Mr. Abhijit Das (Guwahati)…

 

Read More – Important GK Questions with Answers of Assam History

Important full forms- Click Here

Other GK- Click Here

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top